Veilig ondernemen voor Arbeidsgehandicapten

Werknemers met beperking gaan financieel achteruit door kabinetsplan

In dat plan hoeven werkgevers alleen loon betalen over het deel dat iemand productief is. De maatregel maakt zaken simpeler voor werkgevers en het scheelt ze bijvoorbeeld administratie.

Het college vindt het echter niet in overeenstemming met het recht op gelijke behandeling. Mensen met een beperking kunnen in de nieuwe opzet niet meer verdienen dan het minimumloon.

De regeling zorgt er ook voor dat ze minder pensioen kunnen opbouwen en minder WW ontvangen als ze hun baan verliezen. Dat is een achteruitgang in rechten van mensen met een arbeidsbeperking, stelt Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, in een brief aan de Tweede Kamer.

Oppositie

De linkse oppositie is blij met de uitspraak van het college, die ze voelt als een steun in de rug. ”Deze reactie kan het kabinet niet zomaar naast zich neer leggen”, stelt Tweede Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks).

Volgens SP-leider Lilian Marijnissen ”kraakt het college het absurde kabinetsplan”. ”Het minimumloon is er ook niet voor niets, daar wijk je in een beschaafd land niet van af.” PvdA’er Gijs van Dijk lijkt de uitspraak ”duidelijk: van tafel dat plan”

Deel deze post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email