Veilig ondernemen voor Arbeidsgehandicapten

’Arbeidsgehandicapte moeilijk in beweging’

NOG VEEL ANGST OM WERKGEVERS TE BENADEREN

door Ertan Basekin

Mensen met een arbeidsbeperking komen nog altijd moeilijk in contact met potentiële werkgevers, omdat ze bang zijn hun uitkering te verliezen. Dat zegt directeur Jos Verhoeven van maatschappelijk investeerder Start Foundation.

De organisatie begon in februari een campagne om de 1,7 miljoen mensen met een arbeidsbeperking betere kansen op de arbeidsmarkt te bieden. Tot nu toe hebben 450 mensen daar gebruik van gemaakt, waarvan de helft al op gesprek is geweest bij een bedrijf.

„Het is de bedoeling dat zij in contact worden gebracht met werkgevers, zodat ze een netwerk kunnen opbouwen. Maar we merken dat er veel angst bestaat onder arbeidsgehandicapten. Zij vrezen dat ze hun uitkering verliezen. Onnodig, omdat het UWV al heeft aangegeven dat het de actie steunt”, zegt Verhoeven.

Arbeidsgehandicapten profiteren nauwelijks van de aantrekkende economie en de krapte op de arbeidsmarkt. Zij komen nog steeds moeilijk aan een baan, constateert ook het UWV. De nieuwe bestuursvoorzitter Fred Paling roept werkgevers dan ook op meer creativiteit in te zetten om deze groep aan werk te helpen.

Volgens Verhoeven is het te simpel om de bal bij de werkgevers te leggen. „Natuurlijk komt het allemaal moeilijk op gang, maar de schuld ligt niet alleen bij de werkgevers. Dat is te makkelijk. Ook de regelgeving voor het in dienst nemen van deze mensen is ronduit ingewikkeld. Dat moet veranderen.”

Het plan van staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) om de Participatiewet aan te passen en de loondispensatie in te voeren voor arbeidsgehandicapten, maakt de situatie echter alleen maar ingewikkelder.

Werkgevers hoeven mensen met een handicap voortaan alleen te betalen voor het deel dat ze daadwerkelijk produceren. Volgens het kabinet wordt het op die manier makkelijker voor werkgevers om mensen met een beperking in dienst te nemen.

Vakbonden, maatschappelijke organisaties en re-integratievereniging Cedris zijn woedend en vinden dat de risico’s nu vooral bij de arbeidsgehandicapten worden gelegd. De verschillende organisaties zijn een petitie gestart die inmiddels is ondertekend door ruim 71.000 mensen.

Directeur Verhoeven van Start Foundation pleit dan ook voor een radicale oplossing. „We moeten ophouden om mensen die niet meer volledig productief kunnen zijn door de voordeur van bedrijven te duwen”, zegt hij. „Richt een maatschappelijk detacheringsbureau op, zodat werkgevers arbeidsgehandicapten en andere kwetsbare werknemers kunnen inhuren tegen een goed salaris en waarbij de arbeidsvoorwaarden goed geregeld zijn. Zowel de overheid, vakbonden, het bedrijfsleven als verschillende maatschappelijke organisaties moeten hier eigenaar van worden.”

Bron: De Telegraaf 14 april 2018

Deel deze post